Wyspy Kanaryjskie
Archipelag Wysp Kanaryjskich rozciąga się na zachód od wybrzeży Afryki Zachodniej.
Na 100 000 km kw. Oceanu Atlantyckiego znajduje się łącznie 13 wysp i wysepek pochodzenia wulkanicznego, należących do Hiszpanii. Dzięki łagodnemu klimatowi oraz sezonowi, który trwa niemal cały rok mówi się że na Wyspach Kanaryjskich panuje wieczna wiosna. Cudowne słońce, długie piaszczyste plaże i błękitna woda sprawiają, że jest to idealne miejsce do uprawiania wszystkich sportów wodnych oraz kąpieli. Popularne „Kanary” to miejsce, gdzie odbywa się całe mnóstwo przeróżnych festiwali, fiest i jarmarków, a wiele z nich ma podłoże religijne. Są to bardzo żywiołowe, hucznie i kolorowo obchodzone imprezy, będące wielką atrakcją dla turystów. Folklor kanaryjski to połączenie kultury hiszpańskiej, kultury rdzennych mieszkańców Guanczów oraz pogańskich wierzeń. Warte zobaczenia są również liczne parki narodowe z bardzo bogatą roślinnością. Aby poznać różnorodność i piękno archipelagu zapraszam na rejs moim jachtem.
Karnawał na Wyspach Kanaryjskich (najsłynniejszy w Santa Cruz de Tenerife) może ustąpić tylko temu w Rio de Janeiro. Parady uliczne z bajecznymi strojami, głośną, rytmiczną muzyką, z półnagimi tancerkami na platformach oraz z teatrami ulicznymi przyciągają rzesze turystów. Atrakcja jest również wybór Królowej Karnawału oraz pokaz wspaniałych sztucznych ogni. Zabawa trwa ok. 2 - 3 tygodnie od południa do białego rana, natomiast kulminacja tego niesamowitego wydarzenia przypada na tydzień przed Środą Popielcową.
Będąc na archipelagu trzeba spróbować tamtejszego wina, którego nie sposób spotkać nigdzie indziej na świecie (większość z tych win nie jest eksportowana). Jednym z charakterystycznych produktów tamtejszej kuchni jest gofio czyli upieczony placek z pszenicy, kukurydzy lub też jęczmienia, który nam Polakom może zastąpić chleb. Podawany z owocami i orzechami może zastąpić deser. Kolejnym oryginalnym daniem jest papas (ziemniaki) gotowany w łupinach i z solą, podawany z mojo czyli sosem występujący w ponda 20 odmianach.
Daniem głównym mogą być pyszne zupy, m.in. zupa z rukwi wodnej - potaje de berros, lub też rosół z grubymi kluskami, kawałkami mięsa i ziemniakami - rancho canario. Na drugie danie można spróbować królika w marynacie ze słodką kaszanką i awokado - conejo en salmorejo oraz soloną rybę z wcześniej wspomnianym sosem - sancocho canario. Oprócz tego warto spróbować wieprzowiny, mięsa koziego i drobiu. Do bardziej egzotycznych potraw należy solony żołądek tuńczyka. Godnym polecenia jest również kozi ser przyprawiony czosnkiem, papryczką chili i solą.
Na deser proponowane są podobno najlepsze na świecie banany, a także inne owoce tropikalne jak papaja, mango, awokado.
Na wyspach jest wiele restauracji między innymi: mesón (serwujące potrawy kuchni domowej), comedor (jadalnia, w barze lub hotelu), venta (gospoda przy szosie) i marisquería (restauracja w której serwuje się owoce morza). Lokale są czynne w godzinach od 13.00 - 16.00 oraz od 20.00 - 24.00.
Klimat na wyspach sprzyja turystom. W północnych częściach wysp panuje klimat subtropikalny, natomiast po południowej stronie klimat jest suchy i cieplejszy. Średnia temperatura powietrza waha od 20°C w zimie do 25°C w lecie, czyli od lipca do września. Opady są stosunkowo niewielkie (oprócz północnych wybrzeży, gdzie opady wynoszą ok. 750 mm), a jeśli występują spowodowane są wiejącymi pasatami zwanymi alisios. Najwięcej deszczu spada zimą i po stronie północnej, natomiast w tym czasie na południu Teneryfy czy też Gran Canarii można wylegiwać się na plaży. Temperatura wody waha się od 18°C zimą do 22°C latem.
Najbardziej suchymi regionami na archipelagu są Lanzarote i Fuerteventura, a spowodowane jest to brakiem wysokich gór. Zdarza się zwłaszcza latem, że znad pustyni wieje gorący wiatr, który niesie ze sobą falę kurzu i piasku pustynnego.